5 Tibetanen die je gezond en vitaal houden!

Yoga bij Carina

De 5 Tibetanen Yoga serie vindt zijn oorsprong ruim 2500 jaar geleden. In een klooster, gelegen in het Himalaya gebergte, woonden Tibetaanse monniken. Deze monniken zijn de grondleggers van de 5 Tibetanen Yoga. De monniken waren op zoek naar een manier om krachtig te blijven, gezond te zijn en zich energiek te voelen. Zij ontwikkelden door middel van vijf Yoga oefeningen een manier om de energie optimaal door je lichaam te laten stromen. Dit worden de 5 Tibetaanse riten genoemd.

Voordelen van 5 Tibetanen Yoga
Het dagelijks uitvoeren van Tibetanen Yoga heeft veel positieve uitwerkingen op zowel lichaam als geest. De organen, zenuwen, maar ook de klieren worden positief beïnvloed.

Je lichaam is zowel fysiek als mentaal en emotioneel in evenwicht. Er wordt van de 5 Tibetaanse riten gezegd dat ze een verjongend effect hebben op lichaam en geest. Ze houden je fit en energiek. Door middel van 5 Tibetanen Yoga leer je je beter te ontspannen en  kracht te ontwikkelen. Ook wordt de volledige ademhaling (Pranayama) geïntegreerd. Een voordeel hierbij is dat er meer zuurstof in je bloed komt, waardoor je meer energie krijgt. Daarnaast komt het de bloedsomloop ten goede.

Alle energie stroomt door de Chakra’s van het lichaam, ook wel het energiecentrum genoemd.
Er zijn zeven Yoga Chakra’s en deze bevinden zich allemaal in een rechte lijn vanaf het heiligbeen via je ruggenmerg naar je kruin. Bij het beoefenen van 5 Tibetanen Yoga serie open je alle zeven Chakra’s op de juiste manier. Dit zorgt ervoor dat je gehele lichaam en geest zich heel goed en energiek gaan voelen. De 5 Tibetaanse riten zijn voor elke leeftijdscategorie geschikt. Je kunt de oefeningen naar eigen wens aanpassen, zodat het voor jezelf goed voelt.

Uitvoeren en opbouwen van 5 Tibetanen Yoga
Bij het uitvoeren van 5 Tibetanen Yoga is het belangrijk dat je niet forceert. Je beoefent hierbij de vijf vastgestelde oefeningen in een vaste volgorde. Het uiteindelijke doel is dat je elke oefening 21 keer uitvoert.
Belangrijk is dat je het aantal keer uitvoeren van de oefening langzaam opbouwt. Begin met 5 of 7 en bouw het zo langzaam uit naar 21 keer.  Zo voorkom je het forceren en zelfs eventuele blessures en overbelasting. Als dat goed gaat, kun je het vanaf daar rustig gaan opbouwen.

 

 

 

 
Geef een reactie

Your email address will not be published.